Facebook nebo YouTube je rychlejší než policie.

Cokoliv se kde stane, je publikováno na Facebooku nebo YouTube dřív, než se to dozví police. Proč není policie také na Facebooku?

Když se někde odehraje něco zajímavého, od zábavy po zločin, vždycky se najde někdo nebo dokonce skupina lidí, kteří událost zaznamenali a dali na internet. Policie se to dozví až daleko později.

Tak mě napadá - proč to tak je?  Že lidé, sledující nějakou nepravost v přímém přenosu je dají na sociální síť nebo YouTube raději, než aby informaci poskytli policii? Stejně tak to bylo v pražském metru. Událost, kterou šetří policie až poté, co z internetu stáhla video z akce, které natáčelo jistě několik lidí a ne jen jediný.

Co vede člověka k tomu, aby se okamžitě namísto na policii zaměřil na to, aby si událost nahrál a publikoval n a internetu? Je to cynismus nebo nový, dosud nepojmenovaný fenomén doby? Dokážete si představit, že někdo někoho napadne a Vy si to v klidu natočíte mobilem a hned odešlete na internet namísto toho, abyste to ohlásili policii? Ne? A přesto takových je mezi námi víc a víc. Možná je to z toho důvodu, že policie Vás nedokáže ochránit. Když to pouze natočíte, vlastně jen dokumentujete událost a anonymně ji sdílíte s kýmkoliv. Ovšem, pokud půjde o zločin, můžete se stejně stát další obětí. Třeba právě podle toho, že si zločinec všimne, kdo si ho natáčí a pak už nedá moc práce, si Vás najít.

Ale zpátky k problému – jsou lidé tak zlí, že se neštěstím jiných baví natáčením a publikováním namísto toho, aby jim pomohli – byť jen zavoláním na policii? Pokud ano, měla by policie míst na Facebooku svou stránku, měla by mít svoje místo i na YouTube a dalších místech, kde lze publikovat nějaké události. Nespoléhat na to, že jí někdo pošle odkaz na stránky, kde se video nebo fotky nachází.

Pokud tohle je fenomén dnešní doby, měla by policie být u toho.

P.S. Když už nemlže očekávat, že jí někdo přímo osloví v okamžiku, kdy zločin probíhá…

Autor: Aleš Baloun | středa 12.10.2011 19:00 | karma článku: 10,09 | přečteno: 1038x